Deprimerande väder

Usch vilket hemskt väder det varit idag, snöat en massa sen igår kväll. Blev lite smått deprimerad när jag gick ut, inte roligt väder att ta sig till skolan i heller. Man blir så less när vädet ska bängla så här. Vill ha barmark och värme NU!.

Ridning på skolan hade vi imorse. Hade hoppning den här veckan istället eftersom det inte blev nån förra veckan. Fick Ravinsky den här gången. Hoppat han en gång tidigare. Det gick rätt så bra, dock är han verkligen inte min typ av häst. Långa ledningar och det känns som han blir så himla lång. Fick vara lite tuff på han till en början för att få lite mer tryck i han och få han mer ihop.



Ravinsky, varken min typ av häst utseéndemässigt eller ridmässigt

Lille hoppehästen <3

Träningen igår gick super bra. Roligt att få lite nya tips och höra vad han tyckte om Grace. Han tyckte hon var fin och okomplicerad och att hon som de allra flesta tycker att hon är väldigt pigg och fräsch för sin ålder.

Det var lite ovant att hitta ridningen till en början. Det är ju ett lite annat tänk jämfört med andra tränare men jag gillar det verkligen, man får så avslappnade hästar.

Grace är så fin, det är verkligen på hoppbanan hon hör hemma. Så synd att hon inte är yngre annars hade det bara varit och tuta och köra på tävlingsbanan. Men tyvärr har ingen kommit på föryngringspiller än. Så får passa på och lära mig så mycket jag kan på henne nu medans hon fortfarande är så fräsch. Hon har ju lärt mig otroligt mycket hitills. Hon är verkligen sen superläromästare, i alla fall i hoppningen :)

Tyvärr hade jag ju ingen filmare så tyvär ingen film.


Grace och Ida på tävling

Sen red jag ett dressyrpass på skolan med Mr X på förmiddan. Vi red två och två. Så vi fick verkligen jobba. Han är ju ganska ojämn i tyglarna till en början så fokuset låg på att få han att ta jämt stöd på både tyglarna. Han blev riktigt fin på slutet. Gillar han, fin ponny. Känns dock väldigt litet med ponny. Han är ju ändå en ganska normalstor d-ponny. Roligt att rida såna också även fast jag gillar storhäst mycket bättre :)

Promenad

Första skoldagen efter lovet var inte så farligt tung. Hade redovisning på ind. valet i ridning. Har aldrig gillat att redovisa och prata inför folk, brukar oftast gå och gruva mig flera dagar före. Men den här gången gick det helt okej.

Grace fick sig en ordentlig borstning. Hon har verkligen börjat fälla nu. Det rasar hår. Är dock tacksam över att hon inte har så farligt mycke hår som ska bort. Boy däremot med sin björnpäls måste fälla massor just nu.

Sen gick vi på en promenad. Hon förtjänade lite vila och få ladda upp batterierna. Hon har ändå gått ganska hårt de senaste dagarna, och imorgon är det faktiskt träning för Nizar. Fanns några platser över den här gången. Så då blev det att vara med. Är lite smånervös. Har aldrig ridit för Nizar. Men det ska nog gå bra. Är ju bara träning :)

Ridhuset

Var till ridhuset ikväll ikväll med stall brudarna och småskuttade lite. Vi hoppade lite studs och ett räcke på lång/kortare anridning.  Grace var så fin. Studsarna flöt på hur bra som helst och även på räcket gick det väldigt bra. Var lite svårt att hitta ridningen till en början på den lååånga anridningen bara.

Hon kändes väldigt bra idag, och jag är faktiskt ganska nöjd med min egen ridning också :)

Men nu måste jag verkligen sova, slut på lovet och skola imorgon och även utsläpp. Hunnit vända på dygnet under lovet.

Klubbtävling med mera

Nu var det länge sedan jag skrev. I lördags var det klubbtävling i dressyr på prk. Jag red Lc:1 och Lb:1. Gick inte speciellt bra. Men hästen skötte sig bra i alla fall. Ganska skönt med en häst som är så där cool på tävling. Inte alls tittig på domaren och de andra runt i kring.

Fick ingen bra uppvärmning till första klassen, man hade ju bara tillgång till hela ridhuset 30 min innan första start. Grace behöver ju ganska lång uppvärmning. Men ville inte gå ut så tidigt så det blir för lång uppvärmning istället, då blir hon ju så less. Väldigt svårt aff få hon lösgjord i collectingring när det var så liten yta och fullt med massa hästar, och snurra runt runt på volt har verkligen ingen bra effekt på henne. Red på 55%, inte speciellt bra men hon gjorde ju de hon skulle i alla fall.

I Lb:n fick jag något bättre uppvärmning. Men blev lite väl lång väntan istället så hon hann bli lite less. Inget bra resultat här heller. Men det blev i alla fall en 2:a plats så blev placerad och fick en rosett.



Lite synd att man inte blivit filmat tidigare, det här är första dressyrfilmen jag ser på henne, och jag har sett henne så lite från backen. Nu ser jag väldigt tydligt vars hon får sin underhals ifrån. Hon har väldigt svårt att vara eftergiven i skritten och blir hög och spänd i nacken. När man rider henne känns hon inte alls så där hög och spänd + att hon blir stretig och dragig stundvis speciellt i övergångarna.

Nu när jag har fått känna på två dressyrtävlingar med henne så blir jag väldigt kluven angående mitt projektarbete som är att vidareutveckla Grace i dressyren med sikte på start på lokal tävling. Hon är ju rätt gammal nu. Hon är ju väldigt fräsch. Men det känns ändå inte som att jag vill tävla henne något mer. Hon kräver ganska mycket gör ingenting gratis, kräver ganska mycket lösgörande arbete för att få henne helt eftergiven. Hon är ingen dressyr häst. Har inte de fysiska bitarna heller. Svår i munnen. Visst ingenting blir ju bättre om man inte tränar. Men det är svårt att lära gamla hundar sitta. Hon är snart 23 år och man får ta att det är svårt att ändra på henne. Hade hon varit yngre kanske det hade varit lättare.

Ska se om det går att ändra om prejektplanen lite, har varit ganska opeppad inför projektarbetet. Har inte kommit på nått som jag känner mig sugen att jobba med. Rida och träna inför tävling och att nå ett visst mål och lägga upp träningsplanering har jag verkligen motivationen till,  Dock inte med Grace  nu när jag funderat lite. Så frågan är om man skulle byta häst. Grans har några hästar som jag skulle vara sugen att tävla. Vill ju helst kunna rida hästen reglebundet helst varje dag. Men blir det att tävla någon grans häst kan man ju rida den på skolan och på helgerna kanske. Får se. Kravet från chauffören sida är att den ska vara snäll att ha och göra med på tävling + snäll att lasta och stå snällt i transporten. Ska prata med Ewa och se om det går att justera projektidén lite. Borde inte vara helt omöjligt.

Lite tråkigt att varken Boy eller Grace är någon lämplig häst att tävla med. Boy kan ju faktiskt vara rätt fin, Fast det är ju väldigt tufft att tävla med han mot storhästarna, och han blir så himmla spänd på tävling.

Jag vill ju verkligen ha en yngre storhäst som jag får välja själv. Tyvärr är det ju inte möjligt att köpa någon nu. För det första har vi inte råd och för det andra så har vi ingen plats för den heller förrän vi har en häst mindre. Just nu har vi ju 4 hästar men bara två man skulle kunna sälja. Varav en är min systers häst och den ändra är Boy som är min bästa vän. Vill inte sälja han egentligen. Han är så himla speciell. Skulle bli väldigt svårt att hitta ett lämpligt hem åt honom.

Det är en lite tuff situation man är i när man verkligen vill utvecklas och vill kunna tävla. Men har sagt till mig själv att en dag ska min dröm att få äga en fin häst bli sann. Får jag jobba i sommar kommer större delen av pengarna sparas så att jag kanske en dag har råd att få köpa min drömhäst.

Tillsvidare får jag nöja mig med Grace (och Boy i sommar). Lite tråkigt att ha en gammal häst. Man törs inte sätta upp mål på samma sätt, och man får alltid ha i tankarna att det är en gammal häst så man inte kör på för hårt. Nu är ju som sagt Grace väldigt fräsh och hon är verkligen en pärla i hoppningen fortfarande. Känns väldigt postiv att hoppa just nu. Så får vara glad över det i alla fall :)

Våra/mina hästar

Kände att det kanske var dags för en presentation av hästarna så här kommer den.

Grace

Svenskt halvblod efter Imperator - Jovial
*1989
160 cm

Grace är en gammal dam på snart 23 år, det märker man dock inte. Hon är väldigt pigg och fräsch för sin ålder. Grace reds tidigare av min syster som har tävlat en hel del hoppning med henne. Men när det var dags att trappa ner tävlandet fick jag ta över henne. Grace har varit en väldigt bra läromästare för mig. Speciellt i hoppningen. Där är hon en pärla. Jag har lärt mig väldigt mycket på henne.

Grace är utbildad 120 hopp och LA dressyr. I vår ägo är hon startad upp till 115 cm i hoppning. Grace är en dam som vet vad hon vill. Dressyr tycker hon är urtrist medans hoppa och galoppera fort är jättekul. Nu när hon börjat bli lite till åren hoppar vi mest för skojs skull lite lätt och lagom. Så länge hon känns fräsch och tycker det är roligt så fortsätter vi :)

     

Munsboro Boy Blue "Boy"

*1998
Imp: Irland
ca 150 i mkh

Boy är min för stora ponny. Han är en väldigt charmig kille. Ibland är man inte alltid så glad åt honom men det går över ganska snabbt. Han behöver bara titta lite på en så går det över. Han är ganska bekväm av sig och ett riktigt matvrak. Han är duktig i både hoppning och dressyr. Bara han själv har viljan. Han är en utmärkt "bus häst" ställer upp på det mesta. Han älskar när man tolkar med honom. Vi har haft Boy nu i 8 år (?).
Han har en väldigt stor plats i mitt hjärta och han är min bästa vän.

  

Somolli Free "Molle"

*1992
Gammal varmblodstravare

Molle är familjens halvblod. Han är inriden men ej utbildad. Stressar lätt upp sig när man rider så han kräver en lugn ryttare. Är han bara avspänd så är han väldigt samarbetsvillig och vill vara ryttaren till lags. Han är riktigt duktig på att hoppa. Vi har hoppat upp till 115cm på han utan problem. Han har fin teknik och är lätt att rida på hinder. Tyvärr rids han inte så mycket nu. Men han är rätt nöjd med livet ändå. När jag har tid över brukar jag ta ut han på en tur.

  

Be my Hit "Hubbe"

Fullblod
*2000

Hubbe är min systers häst. Som hon tävlar lite hoppning med. Stark kandidat som världens mysigast häst.












Back in Öjebyn

Igår bar det iväg tillbaka till Öjebyn igen då det var hoppträning på kvällen som gällde. Grace tyckte nog inte det var så jättekul att fara. Hon kommer nog sakna den fina hagen och polarna.

Men hon tycke det var riktigt kul att få hoppa igen. Hade ju hunnit gå ca två veckor sen sist. Hon var ganska så piggelin och då blir hon ju ganska stark och lite svårsvängd. Men hon har ju så härligt inställning och ställer upp så bra :)

Hoppade y:et, tre studs in, antingen svängde vi till vänster på en oxer (3 galoppsprång mellan studs och oxer) eller så svängde vi höger och hoppade ett räcke (4 galoppsprång mellan). Sedan gjorde vi det till en bana, och hoppade det även "bakvägen", dvs oxer/räcke först och sedan ut på studsen.

När vi tog det bakvägen fick jag lite styrproblem, hann inte svänga till studsarna efter oxern. Men sen när jag nogrannare i landningen och verkligen bestämde sig gick det kalas bra.

Hoppade upp till 1 m på slutet och det kändes lätt. Gamlingen kan fortfarande :)




Mamma filmade lite, kameran fick slut batteri så det var bara början som kom med. Nyttigt att se. Var riktigt länge sen jag blev filmad sist. Ser nu att jag blir lite rak i armarna, och min vänsterhand spökar lite fortfarande. Får jobba på det framöver.

Motionerat den vita och den bruna

Varit och övningskört lite idag, förutom det har man inte gjort så mycket. Suttit och skrivit lite på uppgiften vi har i ridningen.

Övningskörde till stallet också. Började med att rida Boy. I skritten bjöd han ganska bra. Men i traven var han seg som en kola till en början. Men man får inte låsa sig för mycket vid det. Går man på han mycket blir han inge bättre. Bjudningen brukar komma av sig själv när han blivit lite varm i kläderna. Men han lyssnade bra på mina hjälper och tog galoppfattningarna bra. På slutet jobbade han på mycket bättre. Red inte så länge då kondisen inte är den bästa just nu + att han blir så varm i all sin päls :)

Grace fick gå ett lite lättare pass. Hon kändes fin. Pigg och glad :)


Fin häst <3

Nu är även jag i Ökx. Hade turen att vi slapp klasstiden så jag hann med 10.50 bussen. Så var framme 13.45. Himmla drygt är det att åka buss, och jag var dessutom så himmla trött så jag fick verkligen anstränga mig för att hålla ögonen öppna.

Fasade för att det skulle vara riktigt dåligt ridunderlag i sandsjärv och att det bara skulle gå att skritta om ens det. Men icke sa nicke. Det var faktiskt helt okej. Kunde rida i alla gångarter. Isigt på vägen dit däremot men Grace har ju broddarna kvar så hon har ju bra fäste.

Blev en hel del skrittjobb till en början. Start och stopp så att hon lyssnar på småa hjälper, sidvärts på långsidorna och på volt med mera. I traven jobbade jag med övergångar. I galoppen tränade jag lite på fattningar och även lite på förvänd galopp. I högervaret gick det jättebra fin takt och balans, i vänstervarvet som är vårat svårare varv är det lite svårt. Men med mer träning ska det nog också gå bra. Hon har det ju lite svårare i det varvet och är inte lika stark där. På slutet gjorde jag även lite skänkelvikningar i trav och kände även lite på ryggning. Det gjorde hon väldigt bra. Rygga har jag aldrig tränat på men tyckte hon gjorde det ganska bra.

Men överlag kändes hon väldigt fin efter en stund. Väldigt trevlig. Red på nya bettet och det verkade hon tycka bra om. Fin i munnen. Gjorde fina övergångar och kändes väldigt bra i handen. Nu är vi taggade för klubbtävling :)



Beslutsångest

Piteå ridklubb har en klubbtävling den 14 april. Har inte anmält mig än, men det är tanken. Måste dock lösa medlemskap först och bestämma mig för vilka klasser jag vill rida. Det stå mellan Lc.1 och Lb:1 eller Lb:1 och Lb:2. Har dock aldrig ridit på lång bana men nån gång ska ju vara den första. De nya LC programmen gillar jag inte. riktigt. Får se, ska fundera ett tag till. Klubbtävling är ju mer som träning så skulle ju vara passande att prova Lb:2.

Nytt bett

Har köpt ett eget pessoa magic bett nu, fast tvådelat. Har lurpassat länge för att hitta ett begagnat då det är så dyrt, men det jag hittade hann bli sålt. Det sved lite att betala nästan 700kr med frakt och avgifter för ett bett Men det är värt det. Boy kommer nog funka bra på det i alla fall. Han går ju och fipplar lite med betten och det är ju inte bra för hans tänder och hästtandläkaren rekomenderade ett sånt här bett till honom.


Snart lov

Idag har äntligen Grace fått hovarna fixade. For till stallet direkt efter skolan så jag skulle hinna rida en stund innan mamma skulle ta hem henne till Överkalix. Ska hem några dagar under lovet. Blir en snabbvisit, 4 dagar. Vi måste ju hem och visa oss nån gång. Själv får jag ta bussen hem imorgon. Hade först tänkt ta ledigt men då kom jag på att jag har stallansvar och eftersom vi måste ta igen allt de vi missat så kändes det lika bra att stanna. Jobbigt att måsta ta igen en massa. Bättre att få det bortgjort :) 

Red på ridbanan då den har tinat upp så pass mycket att man kan rida på den. Mittvolten är helt framtinad och så spåret på övre volten. Hader ju lite tidspress så gjorde inget speciellt. Lösgörande arbete och hon kändes ändå ganska fin. Galoppen var nog bäst idag. Hon verkade tycka att det var kul att få komma ut och göra någonting igen, och jag var då glad att få sitta på hästryggen igen. Ridabstinensen har varit stor i veckan och då har man ju ändå ridit på skolan.

Tråkigt

Att inte kunna göra någonting med sin häst. Nu har Grace vilat nästan en vecka. Men imorgon kommer hovslagaren så då ska vi kunna rida igen. Har inte velat gå med henne heller då det är en framsko hon har tappat och broddarna är ju kvar så har inte velat gå på asfalt. Har gått lite med hon kring stallet, mest för att det kännts bättre för mig då hon i alla fall rört sig lite utöver det hon hon går i hagen. Fast Grace tycker inte det är speciellt kul att bara gå kring stallet.

Har stallansvar på skolan den här veckan vilket innebär att man ska vara på skolan klockan 7 på morgon och ta in hästar och fodra och sånt. Kanske inte det roligaste fast nu går det i alla fall lite lättare när det är ljusare och varmare ute.

I måndags hade vi hoppning på ridningen. Fast skulle mer vela kalla det markarbete. Hade 4 hinder med ett galopsrång emellan och hindrena var mer som upphöjda galoppbommar. Hade Titiyo som är känd för att vara ganska feg i hoppningen. Men hon skötte sig väldigt bra, och var faktiskt väldigt fin när jag travade av :)

Idag har vi varit i stallet hela dan nästan. Körning på morgonen och måste säga att jag börjar bli väldigt less på att köra. Hästarna är så uttråkade och körning är inte riktigt min grej. Tycker inte det är speciellt kul helt enkelt vilket gör att man inte orkar engagera sig.

Sen har vi haft sköthäst, ganska drygt det med. Fast sen har vi löshoppat också och det är ju betydligt roligare. En unghäst som stått i vårat stall var med och den är så fin. Ser så himmla enkelt ut när den hoppar. Framtiden ser lovande ut för den :)


Det är såna här gånger man undrar varför man bor i norrland

Blir så avis när man ser att de har barmark och kan rida i kortärmat, medans vi fortfarande har massor med snö kvar.

Fytusan vad jag längar tills ridbanorna har tinat upp. Less på snön.



Bild från dressyrmupparna www.dressyrmupparna.se

Ridabstinens

Det är så tråkigt att inte kunna rida. Men jag får hålla ut till på Onsdag för då kommer hovslagaren. Har varit lite smått avis på alla som varit och tävlat dressyr i luleå. hade också velat tävla.

Grace hade på något sätt gjort illa sig i ögat i fredags. Såg inte så farligt ut men det var svullet lite ovanför ögat. Såg ingen större skillnad igår men det var inte värre i alla fall. Så hoppas svullnaden har gått ner idag. Fast på sätt och vis var det ju bra att det också kom nu när hon ändå måste vila när hon har tappat en sko, och nu fick hon ju en kortare helvila. Så sen ska det väl bara vara att tuta och köra.






RSS 2.0